15-10-08

Onmiskenbare macht

Beste lezers & blog-ers,

Ik moet het weeral eens herhalen dat de macht van het geld zijn gelijke niet kent.

Alles voor de aandeelhouders (klein of groot) terwijl ze weten dat wanneer men een aandeel van een bedrijf aankoopt men met risico's zitten. De ene keer gaat het goed en de andere keer, zoals nu, gaat het niet goed. Maar dit is de basis aan spelregels.

Als de regering de banken reeds jaaaaaaren lang zomaar heeft toegelaten om van alles en nog wat te verrichten, loopt dat eens op een dag verkeerd af. We zien wel nu.

Bedrijven laten ze herstructureren en failliet gaan, maar een bank "Oh nee...dat mag niet...", en zeker de aandeelhouders niet.

Gevolg, weeral vragen:

- wat doen en hebben de banken met ons geld dat we op een rekening staan hebben gedaan reeds jaaaaaaaaren lang. Ik weet het ! .... zeer dure en overweldigende gebouwen geplaatst, vette lonen, met geld in het rond zwaaiën tot ver in de "out-back" van onze wereldbol, enz.....

- vragen die banken aan ons of ze mogen geld lenen aan andere banken, laat staan dat banken al iets vragen aan ons. Ja ze vragen de kaartkosten, rekeningkosten, de onder-nul-interesten, de uittrekselkosten, de bewerkingskosten, enz..... 

- het geld kunstmatig en fictief  laten aangroeiën (zie mijn vorige artikels hierin)

- het ontoelaatbare doen om geld te lenen aan een andere bank zonder dat men zelf de gelden heeft, maar met vele kleine lettertjes, waar een kat haar jongen niet in vind

- de onnodige en exuberante sponsoringen en festiviteiten die ze aftrekbaar maken van hun zogezegde inkomsten, inclusief de lonen en boni en vergoedingen van " de raad van bestuur" en zelfs hun lageren die 1-2-3 trapjes lager zitten. Om maar te zwijgen wat de evrdieners zijn op de buers en beursanalisten.

- bijkomende politieke benoemingen waar men dan niet aankan, want ze zijn beschermd, net zoals de politiekers.

- enz...enz....

Een bank is van origine een systeem/persoon of dergelijke dat geld dat je verdient door werken of door zelfstandigheid in bewaring neemt, om het alzo te beschermen tegen diefstal-verlies-beschadiging. Dat er daarvoor iets wordt gevraagd dat is nog te doen, maar niet zoals het de laatste decennia is gegaan. Eerst was er de rekening openen, dan wat later de bankkaart (om de veiligheid??), dan de bewerkingen, VISA, Master-Card, betalingen naar buitenland, enz.... allemaal die ons ook telken maal extra kosten opleverden en niet aftrekbaar waren en zijn voor de werknemers.

Dat is de essentie van een bank. Het zijn wij die dan mee moeten beslissen wat er gebeurt met ons geld bij enige aangroei van de klanten, en niet zij.

Ik zou dan al willen voorstellen dat elk gezin en dat elke handelaar bij de staat gaat aankloppen voor een financiële injectie om bij niet genoeg liquiditeit toch verder te kunnen doen en om het vertrouwen van de klant terug te winnen. Want een persoon die bepaalde schulden heeft en daardoor genoteerd staat heeft en kan geen vertrouwen aanmaken. Nee, deze personen, momenteel ongeveer 2.500.000 personen die genoteerd staan, worden zwaarder bestraft dan echte criminelen. Deze personen worden aanzien als criminelen, want de gevolgen en beboetingen spreken voor zich. Dezen die smijten ze op straat met de arm de wet, die dan nog eens zeer duur is en waarbij ze dan het hele hebbe en hou-en meenemen om er toch maar geld te kunnen van maken.

Hierin doet de politiek ook niets en hebben ze niets gedaan.

Nu in één keer hebben ze miljarden euro's, dat eigenlijk van de belastingbetaler komt, om zo maar te geven om het bedrijf "bank" te laten functioneren, maar Sabena laten ze feilliet gaan, DHL jagen ze weg en de arbeider mag niet meer dan 2,5% extra loonsverhoging krijgen wegens niet toelaatbaarheid-haalbaarheid aangezien de economische moeilijkheid. Dit is je reinste waanzin zeker tegenover de gewone man/vrouw.

Dat ze die miljarden geven en/of verdelen aan noodzakelijke verloningen bij de werknemers, zoals daar zijn:

- alle verplegend personeel

- brandweer

- postbodes

- vrachtwagenbestuurders

- reinigingsdiensten

- politie

- cipiers

- onderwijs

- mindervaliden, maar dan de echte

Deze mensen zouden meer verloont moeten worden dan nu momenteel gebeurt. Want deze mensen staan altijd klaar voor de medemens en moeten door weer en wind het nodige doen.

En niet de CEO's en de raden van bestuur en aanverwante organen.

Groetjes

Dany 

De commentaren zijn gesloten.