15-07-08

Suez en België

Beste lezers & blog-ers,

Ook niet vergeten dat de intentie van de belgische interim-regering (die er eigenlijk niet is) om sterk te staan bij de energie-leverancier Suez-GDF, dat dit op een sizzer uit loopt. Nog meer zelfs, het gouden dealtje dat de interimregering leterme is belooft komt er zelfs niet.

Dus !!!!!!

Wij, de gewone burger zullen het gelag betalen, want de regering kan zich niet sterk maken om het prijzenbeleid en machtsgeilheid van deze leverancier in te tomen om zo de burger bij te staan en te sparen.

Dat is hetzelfde als wat ik reeds jaren zeg , de verkozenen zijn alleen geïntersseerd in de burger een aantal weken voor de verkiezingen en daarna?niets meer........ ja daarna is het alleen interesse in hun postje met allerlei loze beloften en craties van allerlei commissies en allerlei benoemingen en het spelen met cijfermateriaal om zo ons zand in de ogen te strooien.

Wij zijn wel geïnteresserd in de burger, zelfs diegenen die op vakantie zijn of waren of definitief daar zijn (zie benidorm-uitstap LDD)

Maar 1 ding weet ik zeker, en dat is buiten JM Dedecker en LDD en ook mijzelf gerekend.

Dus, de samenwerking met Suez-GDF met belgië is een lachertje.

Volgens LDD-er Dirk Vijnck

==>

GDF Suez: Slappe houding regering breekt België zuur op

Lijst Dedecker (LDD) stelt vast dat de Belgische regering opnieuw haar beloften niet kan nakomen. Ondanks de stoere taal van de premiers Verhofstadt en Leterme krijgt België geen gouden aandeel in GDF Suez. “Dit betekent dat België in de toekomst geen enkele controle meer heeft over zijn eigen energiebevoorrading,” stelt Dirk Vijnck, Kamerlid van LDD. “De Franse staat krijgt volledige controle over onze energiemarkt. De grote schuldige is hier de Belgische regering die het dossier compleet verwaarloosd heeft.” In de Pax Electrica II, die Verhofstadt met Suez-topman Mestrallet afsloot, staat nochtans zwart op wit dat zo'n gouden aandeel voor ons land er zou komen. Leterme kreeg twee maanden geleden nog de bevestiging van de Franse president Nicolas Sarkozy dat aan de gemaakte belofte niet geraakt zou worden. Dirk Vijnck: “Parijs wordt door de fusie van Suez en Gaz de France (GDF) heer en meester van onze energie en onze kerncentrales. Het was daarom absoluut noodzakelijk dat België een stok achter de deur hield om zijn strategische energiebelangen te verdedigen. Een gouden aandeel was misschien maar een doekje voor het bloeden. Maar door verwaarlozing van het dossier is zelfs dit aan de Belgen niet gegund.”Suez is nooit een voorstander geweest van een gouden aandeel van de Belgische staat in de energiegroep. Al tien jaar houdt het concern zo’n constructie af, om vandaag dus zijn slag thuis te halen. Dat België via Electrabel dochter Synatom één vertegenwoordiger zal hebben in de Raad van Bestuur van GDF Suez is een schrale troost. Lijst Dedecker ijvert voor de liberalisering, en het doorbreken van de monopolies op de energiemarkt. Maar door het amateurisme van de Belgische regeringen komt daar nauwelijks iets van in huis.

“Het mag duidelijk zijn dat de Franse “raison d’état” voorrang krijgt op het Belgische inspraakrecht,” besluit Dirk Vijnck.

 

Zo, dat weten jullie ook al weer.

Dank u wel leterme en een goede vaart nog.

Groetjes

Dany

18:47 Gepost door Dany Sterckx in Energie & milieu | Permalink | Commentaren (1) | Tags: leterme, benidorm, ldd, verkiezingen, suez, gdf, dirk vijnck |  Facebook |

Commentaren

België heeft al een gouden aandeel Zoals ik gisteren op mijn blog (http://www.belgischenergierecht.blogspot.com/) schreef is de berichtgeving over het "verliezen" van het gouden aandeel zeer misleidend. Het gouden aandeel van de Franse staat in GDF Suez heeft enkel betrekking op de aardgasinstallaties. Een soortgelijk gouden aandeel heeft België al bijna vijftien jaar in Distrigas en Fluxys.

Gepost door: Tim Vermeir | 18-07-08

De commentaren zijn gesloten.